HTML

Finn horgász

Nemrég költöztem Finnországba, remélem sok horgászélményben lesz részem amit ebben a blogban szeretnék megosztani.

Friss topikok

Linkblog

Első lépés: engedélyek beszerzése

2011.04.20. 14:40 Finnhorgasz

     Talán a legeslegelső dolog amit horgászat témában tettem érkezésem óta az volt, hogy felvettem a kapcsolatot a helyi horgászokkal. Szerencsére annál a cégnél ahol dolgozom van működő horgászklub amibe egy jelképes összegért be lehet lépni. Egyelőre nem sok dolog történt klubos életembe mivel annyi visszajelzést kaptam, hogy az első közös feladat a közös horgászkunyhó takarítása lesz Klobben szigetén valamikor májusban. Nem nagyon értettem miért kell egészen májusig várni.

     Április végén járunk és kezdem érteni miért is nem vágunk bele a komolyabb horgászatba. Minden be van fagyva. Lékhorgászathoz már késő van, bár április elején láttam még egy-két fanatikust kint a jégen, de március lett volna a legjobb szezon ebből a szempontból.

    Viszont közben találkoztam más horgászokkal is. Magyarok akik már itt vannak egy pár éve és egész jó tippeket tudnak adni. Ezekről majd később mesélek.

    Az engedélyek beszerzésének egyik módja az internet pontosabban a következő oldal: kalakortti.fi

    Az én módszerem az hogy bekapcsolom a google fordítót ami finnről angolra meglehetősen normálisan működik. Akinek hasonló szintű finn nyelvi ismeretei vannak mint nekem azoknak szívből ajánlom. Az oldal lényege, hogy elmagyarázza pontosan milyen engedélyre van szüksége valakinek aki horgászni akar Finnországban. Itt is van egy országos általános engedély - hasonlóan a magyarországihoz amit itt ki kell egészíteni egy régiós engedéllyel. Finnország 5 horgászrégióra oszlik: dél, nyugat, kelet, Oulu illetve Lappföld régió. Jelen esetben déli régióra vettem engedélyt ennek költsége 29 euró amihez hozzáadódik a állami jegy 22 eurós értéke valamit még kértem postázást és engedély nyomtatást ami még 5 euróba került - ezt a költséget megspórolhatjuk magunknak ha otthon kinyomtatjuk magunknak. A kinyomtatott engedélyt valamint a fizetést igazoló számlát magunknál kell tartani.

    A magán tavak ahol extra telepítés folyik vagy bármilyen más speciális horgászat kérhetik külön helyi engedély beszerzését - ez hasonlít a magyar magán tavaknál megszokott rendszerre, de erről egyelőre nem tudok mást mondani tapasztalat hiányában.

    Engedély köteles mindenki 18 és 64 év között. Az engedéllyel 1 orsóval ellátott bottal lehet horgászni elő illetve műcsalival. Külön szabály, hogy elő csalis orsó nélküli bottal valamit lékhorgászni engedély nélkül is lehet. 7 napos engedély is beszerezhető ennek a költsége 7 euró állami jegy valamit plusz 7 euró régiós jegy váltása kötelező. Amatőr horgásznak talán ennyit elég is tudnia az engedélyekről. A Finn rendszer nem tesz különbséget különböző Európai Uniós állampolgárok között, tehát ebből a szempontból semmilyen hátrányt nem szenved a magyar horgász.

    Természetesen nem csak Interneten keresztül lehet az engedélyeket beszerezni, hanem más úton is - ha jól tudom például az R-kioski hálózat is árul engedélyeket de ezt nem tudom biztosan.

    Blogom elején említettem, hogy kaptam egy pár jó tippet a helyi horgászoktól, az egyik ilyen a csonti és giliszta beszerzése amit a Prisma (helyi Tesco) áruhazákban is be lehet szerezni. A horgászfelszereléses részlegen található egy kis hűtőszekrény amiben csonti és giliszta kapható apró dobozokban. Műcsali választék elképesztő, ne feledjük hogy a Rapala hazájában vagyunk, ennek beszerzése nem jelent gondot. A hipermarketek tömve vannak de a horgászat mindenhol jelen van - például a helyi autóalkarrész kereskedés motonet.fi is komoly választékkal rendelkezik.

    Minden adott első horgászatom megkezdéséhez, ha az időjárás kegyes akkor 2 nap múlva kipróbálok egy kis tengeröblöt a közelben - remélem ki lesz teljesen fagyva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finnhorgasz.blog.hu/api/trackback/id/tr252842500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása